Internetový obchod s tradiční čínskou medicínou Přejít na eshop
Už dlouho se chystám na přípravu této dobroty. Zahlédla jsem přípravu kimči v jednom videu mé oblíbené Li Qi Zi - ženy, která ve svých videích přibližuje tradiční způsob pěstování, sběru a přípravy potravin na svém statku v Číně. Kimči mě zaujalo tím, že se nakládá do sudu podobně jako zelí u nás a také tím, že se konzervuje spolu se spoustou česneku, cibule, zázvoru a čili, co z něj dělá vitaminovou a antivirovou bombu. Při hledání receptu k jeho přípravě jsem narazila na spoustu zajímavých informací o tomto pokrmu a s nadšením jsem pročítala spoustu benefitů, které toto aromatické jídlo přináší.
Kimči je tradiční korejské jídlo, které se konzumuje především jako příloha k masu či rybám a je to zelenina nakládaná v soli, česneku, cibuli, zázvoru a čili. Základem je čínské zelí, bílá ředkev, jarní cibulka a mrkev, ale existuje mnoho modifikací a receptů, kde se nakládají okurky, květák, kedlubna a další druhy zelenin.
Původ Kimči se datuje daleko do minulosti, a to až do roku kolem před naším letopočtem, svou typicky červenou barvu získal až v 16. století našeho letopočtu. Dnes se připravuje po celém světě, jeho domovem a krajinou původu je Korea. Tady se kimči konzumuje opravdu ve velkém a zdroje uvádějí, že každý z Korejců sní během roku zhruba třiatřicet kilogramů kimči. To je opravdu hodně. Proč je ale kimči tak populární a proč se s oblibou konzumuje a nechybí v mnoha asijských domácnostech? Jednou z příčin je samozřejmě jeho vynikající chuť. A tou druhou příčinou jsou jeho blahodárné účinky na zdraví člověka.
Toto poměrně jednoduché jídlo je skutečným klenotem a výčet jeho zdravotních účinků je opravdu dlouhý. Kimči posiluje imunitu tím, že blahodárně působí na střevní mikroflóru. Obsahuje probiotika, které zlepšují funkce trávicího systému. Při kvašení se tvoří zdravé bakterie, které pomáhají udržovat funkční a zdravá střeva, čistí je od odpadů a toxinů a stimuluje lepší vstřebávání živin. Navíc obsahuje vlákninu, která stabilizuje střevní pohyby a brání vzniku zácpy. Dále snižuje hladinu cholesterolu, protože česnek, který se do kimči přidává, obsahuje selen a alicin. Alicin je prvek, který pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu – konzumací kimči tedy můžete regulovat hladinu cholesterolu. Selen zase brání kornatění tepen. Oba prvky mají nezanedbatelný vliv na snížení rizika vzniku srdečně-cévních chorob. Kimči má také antioxidační účinky, protože je významný zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před oxidačním stresem a účinky volných radikálů. To má vliv na zpomalení stárnutí a posílení imunitního systému. Kimči obsahuje pouze potraviny jako zázvor, česnek, paprika, zelí, které samy o sobě zvyšují ochranu přirozeného imunitního systému. Některé studie naznačily, že diabetici mají po konzumaci kimči nižší hladinu glukózy. Je to tedy perfektní příloha i pro ně. Obsahuje flavonoidy, o nichž se ví, že brání organismus před růstem a množením rakovinových buněk. Kimči podporuje zdraví mozku, tlustého střeva, konečníku i kůže. A v neposlední řadě podporuje hubnutí. Zdravé bakterie v kimči zmírňují chuť k jídlu a regulují hladinu cukru v krvi, díky čemuž nedochází ke kolísání a vzniku tzv. vlčího hladu vedoucího k přejídání.
Recept pro moje kimči jsem trochu upravila a to tak, že jsem vynechala použití mouky, která se do receptu tradičně přidává.
3 střední hlávky čínského zelí
3 střední mrkve
1 bílá ředkev
1 cibule
1 svazek jarní cibulky
Čerstvý zázvor (asi 3 cm velký)
10 stroužků česneku
2 PL rybí omáčky
1 hrnek čili (já jsem použila korejské)
sůl
Zelí rozdělíme na půlky a každý list nasolíme z jedné i druhé strany. Necháme 2-3 hodiny působil sůl tak, aby listy změkli a při ohybe se nezlomili. Pak listy pořádně omyjeme pod vodou a odstraníme sůl. Mrkev a ředkev nakrájíme na tenké nudličky. Já jsem použila škrabku julienne. Česnek, rybí omáčku, zázvor a čili spolu rozmixujeme na kompaktní pastu do které zamícháme nastrouhanou ředkev a mrkev. Touto směsí pak jednotlivé listy zelí potíráme a ukládáme do čisté sklenice. Necháme 2-3 dny fermentovat a pak uložíme do lednice. Někdo nechává fermentovat více někdo méně. Ochutnávejte a udělejte si to podle sebe.
Přeji dobrou chuť a na zdraví!
Autor: Lucia Petriláková