Internetový obchod s tradiční čínskou medicínou Přejít na eshop
Možno vás překvapí, že jeden tradiční pokrm dobře známý v Čechách i na Slovensku dokáže podpořit zdraví vašich kloubů a vyhladit vrásky. Tím pokrmem je huspenina nebo v Čechách nazývaný sulc. Lékárny i kosmetické domy nabízejí širokou škálu produktů pro podporu výživy kloubů a vyhlazení vrásek. Existuje ale jednoduchý způsob, jak si přírodní zdroj kolagenu vytvořit doma, z kvalitních produktů a navíc si na něm výtečně pochutnat.
Kolagen je bílkovina tvořící základ pojivových tkání, tedy vaziv, chrupavek a kostí. Tvoří 25 - 30 % všech proteinů v těle člověka, 70 % kůže a dokonce 10 % naší celkové hmotnosti. Kolagen ovlivňuje vzhled naší pokožky, kvalitu vlasů, nehtů i zubů a vděčíme mu za zdravé klouby a vazy. S věkem naše tělo ztrácí schopnost kolagen samo vyrábět. Jeho nedostatek se pak projevuje stárnutím kůže, zhoršenou kvalitou vlasů, lámáním a třepením nehtů, bolestmi kloubů, loupáním v zádech. Existuje velké množství potravinových doplňků obsahujících kolagen, já ale preferuji přírodní zdroje. Možná jste netušili, že kolagen obsahují mnohé potraviny a mnohé potraviny podporují jeho tvorbu. Místo investování do drahých pilulí z lékárny můžete svému tělu dodávat tuto bílkovinu mládí každý den, a to správnou volbou stravy. Pro lepší představu zde uvádím některé tyto potraviny:
A při poslední potravně se zastavím, protože to je hvězda mého dnešního článku.
Huspenina se u nás v letech mého dětství dělala často. Moje babička pocházela z Moravy a dělala vynikající sulc. Stejně jako další tradiční jídla československé kuchyně. Za poslední leta jsem na tento pokrm zčásti zapomněla a jenom někdy jsem si koupila a s chutí dopřála šunkovou rolku v aspiku, nebo tlačenku. Ale jak jistě sami víte, kupované není nikdy tak dobré (no tedy skoro nikdy), jako doma s láskou připravené. Tak jsem hledala různé recepty na přípravu sulce, radila se s mámou a tchýní a domácí huspeninu jsem nám doma připravila. Hodně mě překvapilo, jak je to jednoduché a výsledek vynikající. Zvládne to opravdu každý.
Pro přípravu domácí huspeniny potřebujete logicky potraviny, které sami obsahují hodně kolagenu – tedy vepřové nožky, vepřové koleno a vepřová kůže. Dále budete potřebovat koření, vodu, česnek a cibuli. Někdo přidává kořenovou zeleninu, tu jsem já tentokrát nepoužila. Můžete něco přidat, nebo odebrat. Já jsem kůže nepoužila, protože jsem je nesehnala. Na vepřovém koleni a nožičkám bylo ale kůže dost.
3 vepřové nožičky
1 vepřové koleno
5 stroužků česneku
1 střední cibule
sůl a pepř
bobkový list
nové koření
Nožky a koleno důkladně umyjeme a na hodinu necháme namočené ve studené vodě ve větším hrnci (já použila 5l hrnec). Vodu vylijeme, napustíme novou a dáme vařit. Když voda začne být vařící, sítkem posbíráme nečistoty z povrchu vody. Osolíme a přidáme koření. Vaříme přibližně 3 hodiny, nebo tak dlouho, aby maso šlo lehce od kosti. Odstavíme z ohně a opatrně vybereme nožky a koleno. Obereme maso a když chcete i kůži a naskládáme na dno nádoby. Já jsem použila menší pekáček. Vývar nalijeme přes sítko do pekáčku a dáme na pár hodin do lednice. Sulc je hotový již za pár hodin.
Někdo dává vývar do menších skleněných mističek, zdobí vajíčkem, hráškem nebo kukuřicí. Někdo, jak jsem již zmiňovala, přidává i kořenovou zeleninu. Já jsem tentokrát udělala čistý sulc jenom s nakrájeným do měkka uvařeným masem.
Huspenina se jí s cibulkou a octem. Množství tolik, kolik má kdo rád. Jsem zvědavá, jak dlouho nám v lednici vydrží😊
Přeji dobrou chuť a na zdraví!
Autor: Lucia Petriláková